Co je E. coli užitečná?

Obsah

Co je E. coli užitečná?

Co je E. coli užitečná?

Zároveň spolu s jinými bakteriemi ve střevě Escherichia coli produkuje vitamin K, který je nezbytný pro správnou srážlivost krve. E. Coli je nicméně užitečná i jinde než v našem těle. Je to bakterie, která vědcům slouží jako modelový organismus. Jsou na ni zkoušeny různé teorie, mnoho jich bylo díky tomu prokázaných.

Jaké jsou antigenní struktury E. coli?

E. coli můžeme taxonomicky dělit dle antigenních struktur na sérotypy. K hlavním strukturám patří somatické O antigeny (lipopolysacharid), jichž je 170 typů, a kapsulární K antigeny (80 typů); dalšími strukturami jsou např. H antigeny (flagelární proteiny) a F antigeny (bílkoviny fimbrií).

Proč jsou E.coli přirozené?

E.coli jsou schopny vyvolat onemocnění i jiných orgánů než střeva a to pouze tím, že se v nich ocitnou. Jsou totiž přirozené ve střevě, ale již ne např. v močových cestách, takže tam vyvolávají zánět. U dívek a žen je to nejčastěji zánět způsobený vlastními E.coli, jelikož mají jen krátkou cestu ze střeva k močové trubici.

Proč se E.coli přenáší na střevo?

E.coli, jakožto střevní bakterie, se přenáší špinavýma rukama po použití WC. Pokud tedy člověk nedodržuje zásadní hygienické návyky, ohrožuje okolí i sám sebe (přenesením na jiná místa než střevo a vznikem infekce tam).

Související příspěvky: