Jaká je atmosféra Země?

Obsah

Jaká je atmosféra Země?

Jaká je atmosféra Země?

Atmosféra Země 1 Země má relativně hustou atmosféru složenou ze 78 % dusíku, 21 % kyslíku, 1 % argonu a stopového množství jiných plynů... 2 Troposféra – v troposféře se nachází naše civilizace, a veškerý inteligentní život na Zemi 3 Stratosféra – stratosféra se nachází nad troposférou, od 7–17 km až do 50 km. Teplota stoupá s nadmořskou výškou. More ...

Kdo je zodpovědný za ztrátu atmosféry?

Srážka Země s asteroidem, který kdysi vyhladil populaci dinosaurů, byla zodpovědná za ztrátu stotisíciny pozemské atmosféry. U planet s už i tak dost řídkou a erozí narušenou atmosférou je tento vliv ještě drastičtější. Efekt je totiž tím silnější, čím řidšího plynu (atmosféry) se týká.

Které měsíce mají atmosférickou atmosféru?

Podobně jsou na tom měsíce velkých planet Jupiteru a Saturnu. Většina z nich žádnou atmosféru nemá. Ale dokonce i ty, které se mohou pochlubit (převážně nepatrnou) atmosférou, se liší jak svým složením, tak typem atmosférického obalu.

Jaké jsou termické ztráty atmosféry?

Termické ztráty se dělí do dvou kategorií. Jedna z nich se zakládá na vypařování jednotlivých atomů z okraje atmosféry. Zatímco se v nižších a hustších oblastech jednotlivé rychlé atomy srážejí se svými sousedy, je v určité výšce (u Země odpovídá 500 kilometrům) atmosféra natolik řídká, že se počet srážek drasticky snižuje.

Související příspěvky: