Jaká je velikost elektrického pole?

Obsah

Jaká je velikost elektrického pole?

Jaká je velikost elektrického pole?

Velikost elektrického pole je charakterizována veličinou intenzita elektrického pole. Ve statickém případě je přímo úměrná velikosti zdrojového náboje, nepřímo úměrná druhé mocnině vzdálenosti od náboje a na vlastnostech prostředí kolem tělesa.

Jak se odpuzují podobné póly v elektrickém poli?

V elektrickém poli se podobné odpuzujínavzájem, a na rozdíl od ostatních nábojů se navzájem přitahují, zatímco v magnetickém poli se navzájem odpuzují podobné póly a nepodobné póly se navzájem přitahují. Elektrická pole indukovaná jedním nábojem (kladným nebo záporným nábojem), zatímco magnetická pole indukovaná severním a jižním pólem magnetu.

Jaké jsou rozdíly mezi magnetickým a elektrickým polem?

Jeden z největších rozdílů mezimagnetické a elektrické pole je takové, že elektrické pole indukuje kolem statické nábojové částice, která je buď negativní nebo pozitivní, zatímco magnetické pole vytváří kolem pólů (tj. severní a jižní pól) magnetu. Některé další rozdíly mezi nimi jsou vysvětleny níže ve formě srovnávací tabulky

Jak indukuje magnetické pole?

Magnetické pole také indukuje, když se elektrické náboje pohybují v prostoru nebo elektrickém vodiči. Pohyblivý nosič náboje a magnet vytvářejímagnetické siločáry a tyto linie se nazývají magnetické siločáry. Je to vektorová veličina, protože má velikost i směr.

Související příspěvky: