Proč je eukalyptus hojně používán?

Obsah

Proč je eukalyptus hojně používán?

Proč je eukalyptus hojně používán?

Eukalyptus má i antiseptický účinek, používá se proto na rány. Dále snižuje horečku a dokáže pomoci při bolestech hlavy i migrénách. Ve formě mastí ulevuje od revmatických bolestí. Eukalyptus je hojně využíván nejen ve zdravotnictví, ale i v kosmetice.

Kde se eukalyptus vyskytuje?

Eukalyptus pochází původem z Austrálie a Tasmánie, ale dnes se vyskytuje v celém tropickém a subtropickém pásmu. Divoce roste v Africe, na Středním Východě, v Asii i Jižní Americe. V Austrálii jsou eukalypty hlavní složkou potravy koal. Známých je asi 700 druhů eukalyptů, které mohou mít podobu keře i stromu.

Kde pěstovat eukalyptus?

Ideální místo pro eukalypty: světlo ano, slunce ne. Pro pěstování eukalyptů v našich podmínkách je ideální kombinace letnění pod širým nebem a zimování uvnitř. Nejčastěji jej tedy pěstujeme jako přenosnou rostlinu v květináči. Eukalyptus můžeme pěstovat v paneláku, bytě i rodinném domě.

Co je blahovičník eukalyptus?

Blahovičník (lat. Eucalyptus), česky často nazývaný též eukalyptus, je tropickou rostlinou z čeledi myrtovitých, která se vyznačuje intenzivní mentolovo-citrónovou vůní. Obsahuje totiž silici zvanou eukalyptol, jež blahodárně působí na horní cesty dýchací i při léčbě astmatu. Blahovičník je tak využíván v lékařství i kosmetice.

Související příspěvky: