Co je dědické osvědčení?

Obsah

Co je dědické osvědčení?

Co je dědické osvědčení?

1 Evropské dědické osvědčení (EDO) je nepovinný dokumentvydávaný orgánem, který rozhoduje o pozůstalosti. 2 Využívají ho dědici, odkazovníci, vykonavatelé závětí nebo správci pozůstalosti, kteří v jiné zemi EU potřebují prokázat svůj status nebo vykonávat buď svá práva jako dědicové či odkazovníci, nebo své pravomoci ... 3 Jakmile bylo EDO vydáno, bude uznáváno ve všech zemích EU, aniž by se vyžadoval jakýkoli zvláštní postup.

Kde se nachází dědické osvědčení?

Pokud se zděděný majetek nachází v kterékoliv členské zemi Evropské unie, je nutné získat tzv. evropské dědické osvědčení, aby mohl být tento zahraniční majetek dědici vydán.

Co je rozhodným právem v dědictví?

Rozhodným právem se bude řídit například: 1 určení oprávněných osob a jejich příslušných podílů, 2 dědická způsobilost, 3 pravomoci dědiců, vykonavatelů závětí a správců pozůstalosti, 4 odpovědnost za dluhy plynoucí z dědictví, 5 rozdělení pozůstalosti. More ...

Kde vydat Evropské dědické osvědčení?

Evropské dědické osvědčení vydává soud v členském státě EU, který má pravomoc rozhodovat v záležitostech dědictví, nebo jiný příslušný orgán – například notář – v téže zemi. Proti odmítnutí vydat evropské dědické osvědčení můžete podat opravný prostředek.

Související příspěvky: