Jak se ultrazvukové vlnění vrací zpět do těla?

Obsah

Jak se ultrazvukové vlnění vrací zpět do těla?

Jak se ultrazvukové vlnění vrací zpět do těla?

Aby ultrazvukové vlnění mohlo do těla volně procházet a poté se z něho odrazem zase vracet zpět, je zapotřebí aby mezi ultrazvukovou sondou a povrchem těla byla akusticky "vodivá" plocha (vzduch je pro sonografii bariéra).

Jaké jsou rozdíly v ultrazvukovém vlnění?

Ultrazvukové odrazy nejsou vždy stejné, jsou výrazně závislé na prostředí kterým ultrazvukové vlnění prochází. Ultrazvuk se na jednotlivých rozhraních nejen odráží, ale v tkáních se i zeslabuje, případně i rozptyluje do jiných stran nežli zpět k sondě anebo se různě "láme".

Co je ultrazvukové vyšetření mozku?

Cíle ultrazvukového vyšetření arteriálního a žilního systému mozku na extrakardiální a intrakraniální úrovni: diagnostika stenotické / okluzivní patologie v arteriálním a žilním systému mozku, hodnocení jeho patogenetického a hemodynamického významu; detekce komplexu poruch souvisejících se systémovými cévními onemocněními;

Jaké jsou termíny ultrazvukových vyšetření?

Nejdříve je vhodné ujasnit terminologii - ultrazvukové vyšetření se jiným slovem běžně nazývá též sonografie, je to totéž, a termín sonografie je dokonce běžnější - nakonec lidé běžně říkají "jdu na sono".

Související příspěvky: