Jaké jsou tlaky v potrubí při proudění?

Obsah

Jaké jsou tlaky v potrubí při proudění?

Jaké jsou tlaky v potrubí při proudění?

Tlakové poměry v potrubí při proudění popisuje Bernoulliho rovnice. Ta vyjadřuje zákon zachování mechanické energie v tekutinách, podle kterého při stejných podmínkách tlak v tekutině klesá s nárůstem rychlosti jejího proudění. K tomuto jevu dojde, pokud do potrubí, ve kterém proudí tekutina, vložíme překážku.

Kde jsou odběry statických tlaků prováděny?

Odběry statických tlaků jsou prováděny těsně před a za deskou, kdy existují dva základní typy odběrů - koutové odběry a přírubové odběry. Mezi základní typy clon patří clona soustředná (normalizovaná), excentrická a segmentová.

Jaké jsou metody měření průtoku tekutiny?

Mezi průtokoměry, které měří proteklé množství, patří plynoměry nebo vodoměry v domácnostech. Mezi základní metody měření průtoku tekutiny patří: U každé metody najdeme různé typy průtokoměrů, které jsou založeny na této metodě.

Jaké jsou průtokoměry pro přímé měření?

Pro přímé měření existují dvě základní metody - průtokoměry založené na Coriolisově principu a tepelné hmotnostní průtokoměry. Nepřímo lze hmotnostní průtok vypočíst z objemového průtoku a ze známé hodnoty hustoty proudící tekutiny r: Je to objem nebo hmotnost tekutiny prošlé určitým místem potrubí za určitou dobu.

Související příspěvky: