Co je trestní právo procesní?

Obsah

Co je trestní právo procesní?

Co je trestní právo procesní?

Pojmy Trestní právo procesní = soubor právních norem upravujících trestní řízení Trestní řízení =zákonem stanovený postup orgánů činných v trestním řízení, popř. i jiných osob při zjišťování trestných činů a jejich pachatelů a rozhodování o nich.

Jak probíhá trestní řízení?

Trestní řízení je proces, ve kterém se zjišťuje, kdo spáchal trestný čin, a pokud je pachatel usvědčen, rozhoduje se o tom, jaký dostane trest. Trestní řízení se dělí do několika fází. První fází je přípravné řízení, kdy policie prověřuje a vyšetřuje, zda došlo ke spáchání trestného činu a snaží se najít pachatele.

Jak dlouho bude trestní řízení trvat?

Jak dlouho bude trestní řízení trvat? Orgány činné v trestním řízení musí trestní věci projednat urychleně a bez zbytečných průtahů. Délka každého trestního řízení však záleží na závažnosti trestného činu a dalších konkrétních okolnostech. V roce 2013 byla průměrná délka řízení před soudem v trestních věcech v České republice 173 dní.

Proč je trestní řízení před soudem?

Trestní řízení 1 Přípravné řízení. Přípravné řízení je předsoudním stadiem řízení, jehož účelem je připravit podklady pro řízení před soudem. 2 Dohoda o vině a trestu. Jestliže výsledky vyšetřování dostatečně prokazují, že se trestný čin stal a spáchal ho obviněný, státní zástupce může zahájit jednání o dohodě o vině a trestu. 3 Řízení před soudem. Řízení před soudem zahrnuje předběžné projednání obžaloby (nemusí být vždy), hlavní líčení a případně opravné řízení.¨V hlavním líčení se rozhoduje o hlavní otázce trestního řízení, o vině ...

Související příspěvky: