Kde je geotermální energie využita?

Obsah

Kde je geotermální energie využita?

Kde je geotermální energie využita?

V oblastech s absencí výskytu geotermální vody je k získávání geotermální energie využito technologie EGS (Enhanced Geothermal System). Tato technologie se dále dělí na metodu horké suché horniny – HDR (Hot Dry Rock) a rozpraskané horké horniny – HFR (Hot Fractured Rock).

Co je geotermální energie?

Geotermální energie je výsledkem působení tepelné energie zemského jádra. Patří mezi obnovitelné zdroje energie, i přes to, že některé zdroje geotermální energie jsou vyčerpatelné v horizontu několika desítek let.

Kde jsou nejvhodnější země geotermální energie?

Země s největším podílem výroby geotermální energie jsou Island, Filipíny, Indonésie, Nový Zéland, USA a Itálie. Udává se, že z celkového potenciálu geotermální energie je ve světě využito 1 %. Potenciál geotermální energie. Zdroj: islandsstofa.is Island je v rámci Evropy nejvhodnější zemí pro využití geotermální energie.

Jaké jsou typy geotermálních elektráren?

V současné době se využívá tří typů geotermálních elektráren – Dry Steam (na suchou páru), Flash Cycle (bleskový okruh) resp. elektrárna na mokrou páru a Binary Cycle (binární). Typ Dry Steam využívá přímo geotermální páru získanou ze země pro pohon turbíny.

Související příspěvky: