Jaké je riziko těhotenství u diabetického onemocnění ledvin?

Obsah

Jaké je riziko těhotenství u diabetického onemocnění ledvin?

Jaké je riziko těhotenství u diabetického onemocnění ledvin?

U pokročilého stadia diabetického onemocnění ledvin je výrazně zvýšené riziko předčasného porodu, porodu novorozence s hmotností pod 2500g (až 80%), mentálního postižení, perinatální mortality. Vzácně se těhotenství nedoporučuje u závažné diabetické autonomní neuropatie (recidivující gastroparéza).

Co je diabetes v těhotenství?

Diabetes v těhotenství Prof. MUDr. Aleš Roztočil, CSc. Gynekologicko porodnické oddělení, Nemocnice Jihlava Definice Diabetes mellitus je skupina metabolických poruch, které se projevují hyperglykémiemi vlivem nedostatečné sekrece insulinu pankreatem nebo zvýšením insulinové rezistence, nebo kombinací obou.

Jak vzniká gestační diabetes?

Gestační diabetes vzniká tehdy, pokud tělo matky není schopné dodat a použít dostatek inzulinu pro optimální vývoj těhotenství. Bez dostatku inzulinu glukóza nemůže opustit krev a změnit se v energii. Takto dojde ke zvýšení hodnot cukru v krvi - ke zvýšení glykémie, k hyperglykémii.

Jak se těsnou kompenzací diabetu zlepšovat?

V souvislosti s těsnou kompenzací diabetu výrazně narůstá výskyt hypoglykémie, riziko vzniku syndromu nepoznávání hypoglykémie a riziko těžké hypoglykémie. Snahou však je, se těmto cílovým hodnotám co nejvíce přiblížit.

Související příspěvky: