Proč je Strum způsobena štítnou žlázou?

Obsah

Proč je Strum způsobena štítnou žlázou?

Proč je Strum způsobena štítnou žlázou?

Většina strum je způsobena zvětšením štítné žlázy ve snaze vytáhnout více jódu z krevního oběhu. Pro většinu lidí se strumou je strava s vysokým obsahem jódu nejobvyklejší léčba. Mezi potraviny, které mají vysoký obsah jódu, patří řasy a jiná mořská zelenina, fenykl, topinambury, kravské mléko, vejce a rozinky.

Jaké jsou příčiny poruchy štítné žlázy?

Nemoci štítné žlázy se daleko častěji vyskytují u žen než u mužů. Zvláště u žen ve středním a vyšším věku. Praxe ukazuje, že jednou z větších skupin jsou ženy kolem “přechodu”. Ať už patříte do jakékoli skupiny a máte-li nějaké pochybnosti o správné funkci štítné žlázy, požádejte o kontrolní vyšetření svého lékaře.

Co je důležité pro zdraví štítné žlázy?

Potraviny živočišného původu s vysokým obsahem bílkovin jsou obvykle dobrým zdrojem vitamínu B12 a selenu, které jsou rovněž důležité pro zdraví štítné žlázy. Losos se svým vysokým obsahem tyrosinu je také vynikajícím zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě a mohou pomoci se správnou funkcí štítné žlázy.

Co jíst se štítnou žlázou?

Možná jste nikdy neslyšeli o strumě nebo o goitrogenech, ale pokud máte problémy se štítnou žlázou, budete určitě chtít vědět, co jíst, abyste podpořili zdraví vaší štítné žlázy. Štítná žláza je jedna z největších žláz v endokrinním systému.

Související příspěvky: