Jakou funkci má tlak oleje?

Obsah

Jakou funkci má tlak oleje?

Jakou funkci má tlak oleje?

Jakou funkci má tlak oleje? Tlak je tím, co samotný olej pobízí k pohybu po soustavě mazacích kanálů. Promazávání častí, které jsou při tvorbě mechanické energie nejvíce využívány, zvyšuje jejich odolnost, efektivitu a pochopitelně také životnost.

Může jít o špatný výběr oleje do motoru?

Důvodem špatného tlaku může být i špatný výběr motorového oleje, resp. viskozitní třídy (hustoty). Při výběru vhodného oleje do motoru je nutností řídit se doporučeními, která byla napsána v servisní knížce anebo na štítku nalepeném na nádrži.

Jak se měří tlak motoru za studena?

Přesto by se čísla při novém anebo dobře udržovaném motoru neměla výrazně lišit. Stěžejní pro nás přesto bude především měření za tepla, a to ideálně za provozní teploty. Pokud budeme vycházet z průměrných parametrů, tlak by se měl při volnoběhu za studena pohybovat zhruba na 3-3,5 bar. Za tepla přibližně mezi 2-2,5 bar.

Jak opravit olej zpod těsnění?

Jestliže z auta uniká olej zpod těsnění, zkuste problém opravit utažením součástky větší silou. Pokud to nepomůže, vyměňte komponent. Zkontrolujte olejové těsnění klikové hřídele. Selhání může být způsobeno zvýšeným tlakem plynů v klikové skříni nebo chybou při instalaci. Nainstalujte nové díly. Pozor: během práce bude nutné rozebrat motor.

Související příspěvky: