Co je předností olova?

Obsah

Co je předností olova?

Co je předností olova?

Předností olova je odolnost proti korozi (na vzduchu se pokrývá vrstvou oxidů, která ho chrání před další korozí) a odolnost proti silným anorganickým kyselinám, např. zředěná kyselina dusičná ho napadá, je-li však její koncentrace vyšší než 60%, olovo jí odolává. Organické kyseliny, alkalické látky a dokonce i destilovaná voda olovo narušují.

Co je olovo?

Olovo (chemická značka Pb, latinsky Plumbum) je těžký toxický kov, který je znám lidstvu již od starověku. Má velmi nízkou teplotu tání a je dobře kujný i při pokojové teplotě a odolný vůči korozi.

Kdy bylo olovo používáno k výrobě nádob?

Dříve (starověk, středověk) bylo olovo používáno k výrobě nádob. V modernějších dobách se z olova vyrábělo i vodovodní potrubí. Olovo je také obsaženo v barvách a používá se v různých průmyslových odvětvích, například při výrobě elektrických akumulátorů. Olovo je stále převažujícím materiálem při výrobě střeliva.

Co se projevuje při vysoké dávce olova?

Symptomy při velmi vysoké dávce olova (akutní otrava) mohou způsobit velmi dramatické projevy. Objeví se zvracení, křečovitá bolestbřicha (Saturninská kolika), křeče (to jsou většinou první známky vysoké toxické dávky olova), dále například svalová slabost.

Související příspěvky: