Jak vznikla vzájemná pojišťovna v Praze?

Obsah

Jak vznikla vzájemná pojišťovna v Praze?

Jak vznikla vzájemná pojišťovna v Praze?

V roce 1869 byla např. založena Slavia, vzájemná pojišťovací banka, Praha a v roce 1872 důležitá instituce v zajišťovnictví, První česká zajišťovací banka v Praze. Na přelomu století vznikaly další společnosti, mj. v roce 1900 Hasičská vzájemná pojišťovna v Brně.

Co jsou vzájemné pojišťovny?

Vzájemné pojišťovny (družstevní) Vzájemné pojišťovny (družstevní) jsou instituce, pro něž je charakteristická vzájemná pomoc při krytí rizika. Ve vzájemných pojišťovnách se vychází z toho, že škoda, která se stane jednomu členu společenství má být nesena ostatními, kterým se nestala.

Kde jsou první vzájemné pojišťovny v horních patrech?

Hlavní, bohatě zdobený dům „První české vzájemné pojišťovny založené roku 1927“, jak hlásá nápis, nabízí hezkou podívanou již z ulice – na fasádě jsou mozaiky, štukové reliéfy, sochy a tu a tam můj unuděný obličej v oknech učeben VŠO v horních patrech.

Jak vzniklo pojišťovnictví v Československu?

Tento počet subjektů byl znárodněn zestátněním Dekretem prezidenta republiky z 24.října 1945. K řízení pojišťovnictví byla ustavena Pojišťovací rada se sídlem v Praze. Od 1.1.1947 bylo v Československu vytvořeno pouze pět pojišťoven, národních podniků.

Související příspěvky: