Může jít o růstové bolesti?

Obsah

Může jít o růstové bolesti?

Může jít o růstové bolesti?

"Pokud je dítě jinak zdravé, výkonné, nemá teploty nebo nemá nějaké chronické bolesti, pravděpodobně půjde o růstové bolesti," říká. Podle Šebkové však děti netrápí jen bolesti růstové, ale různé formy křečí. "Často je to tím, že mají málo hořčíku. Ten však jde doplnit vhodným preparátem z lékárny," dodává. Jak růstové bolesti poznáte?

Jak se vyloučit růstové bolesti?

"Vždycky se musí vyloučit jiná, závažnější příčina," dodává Alena Šebková, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. "Pokud je dítě jinak zdravé, výkonné, nemá teploty nebo nemá nějaké chronické bolesti, pravděpodobně půjde o růstové bolesti," říká.

Jak posoudit bolest dítěte?

Jak už zde bylo řečeno, vždy je nutné posoudit celkový stav dítěte. A také dynamiku bolestí. Pokud trvají dlouho, častěji se opakují nebo zesilují, rozhodně navštivte lékaře. Neváhejte ani v případě, že se u dítěte objeví horečka, otok nebo celková únava.

Co může být příčinou bolest holení?

Bolest holení může mít spoustu příčin jako došlap přes patu, přetížení, zánět okostice. Obvykle se léčba neobejde bez sportovní pauzy | foto: Profimedia.cz. Bolest holenních kostí je nejčastěji způsobena zánětem okostice. Velikost zánětu je důležitá, ovlivňuje totiž léčbu a také možnost či nemožnost zatěžování sportem ve fázi hojení.

Související příspěvky: