Kdo je krystalová mřížka hydroxidu sodného?

Obsah

Kdo je krystalová mřížka hydroxidu sodného?

Kdo je krystalová mřížka hydroxidu sodného?

Hydroxid sodný Hydroxid sodný Krystalová mřížka hydroxidu sodného Krystalová mřížka hydroxidu sodného Obecné Obecné Systematický název Hydroxid sodný Triviální název louh sodný, natron 42 more rows ...

Co je hydroxid sodný?

Hydroxid sodný je chemická látka, která se používá na pročištění ucpaného odpadního potrubí. Zde se využívá toho, že je hydroxid sodný velice žíravý, a že při rozpouštění ve vodě stoupá teplota. Několik peciček hydroxidu sodného se vhodí do odpadu a zalije se horkou vodou.

Co jsou hydroxidy halogenů a polokovů?

Zdánlivé hydroxidy halogenů, nekovů a polokovů jsou ve skutečnosti kyseliny. Tyto látky se nechovají jako hydroxidy, ale jako kyseliny, tedy odštěpují kationt H +. Některé hydroxidy se však částečně chovají jako kyseliny, zejména hydroxid hlinitý je schopen reagovat s kovovým sodíkem za vzniku hlinitanu sodného.

Co je vodný roztok hydroxidu sodného?

Vodný roztok hydroxidu sodného (min. 49%) je bezbarvá čirá viskózní kapalina, která při teplotě pod 10 °C krystalizuje. Bezvodý NaOH je bílá krystalická nebo amorfní látka. Dobře se rozpouští v ethanolu, methanolu a ve vodě, je nerozpustný v diethyletheru. Při rozpouštění se uvolňuje značné množství tepla.

Související příspěvky: