Jak se vyrábí Elementární křemík?

Obsah

Jak se vyrábí Elementární křemík?

Jak se vyrábí Elementární křemík?

Elementární křemík se vyrábí redukcí křemene velmi čistým koksem. SiO2musí být v nadbytku a reakce se uskutečňuje v elektrické obloukové peci. SiO2+ 2C → Si + 2CO Další možná reakce pro výrobu je redukce oxidu křemičitého karbidem vápenatým, která probíhá následně:

Co je křemičitý písek?

Technické písky 1 Křemičitý písek neboli sklářský písek je písek, který je složen výhradně z kamínků a zrn křemene a používá se ve... 2 Slévárenský písek je speciální druh písku používaný zejména pří výrobě slévárenských forem pro odlévání různých... More ...

Proč je vazba křemíku pevnější?

Vazba křemíku s kyslíkem je naproti tomu pevnější než vazba kyslíku s uhlíkem, což má za následek existenci velké skupiny křemičitanů. Křemík je poměrně odolný vůči působení vzdušného kyslíku a vody, protože se jeho povrch pokrývá velmi tenkou vrstvou oxidu křemičitého.

Jaké jsou vazby křemíku s kyslíkem?

Rovněž vazby Si-H jsou slabší než vazby C-H. Sloučeniny křemíku s vodíkem (silany) jsou proto nestálé. Vazba křemíku s kyslíkem je naproti tomu pevnější než vazba kyslíku s uhlíkem, což má za následek existenci velké skupiny křemičitanů.

Související příspěvky: