Proč je Sahara známá?

Obsah

Proč je Sahara známá?

Proč je Sahara známá?

Většině z nás je Sahara známá především svojí nehostinností. Ostatně právem se řadí mezi nejžhavější, nejsušší a nejpustší oblasti dnešního světa. Neméně fascinující je svojí obří rozlohou, která činí asi 9,3 milionů kilometrů čtverečních napříč severní Afrikou.

Kde se nachází Sahara?

Sahara se nachází v severní Africe, mezi paralely 16 ° a 32 °. sh. (přibližně). Leží na západní a východní polokouli, od bodu 15 ° h. d. až 40 ° C. Vzdálenost od západu k východu je asi 4800 km. Toto je největší poušť na světě.

Kdo je největší horkou poušť světa?

Saharu můžeme ve skutečnosti označit za největší horkou poušť světa. Zajímavých nevědění ale existuje mnohem víc. Většina z nás si pod slovem „Sahara“ nepochybně vybaví nekonečné písečné duny. Saharské území je přitom pískem tvořeno z přibližně 30 %. Zbylou většinu vyplňuje převážně štěrk.

Co se děje na Sahaře?

Dobře známy jsou nálezy svědčící o existenci říčních zvířat, jako jsou krokodýli. Nejen tyto hmatatelné důkazy poukazují na to, že území největší horké pouště světa bylo dříve vlhké a úrodné. Na Sahaře se dařilo rostlinám i živočichům, kteří posléze upoutali pozornost dávných civilizací.

Související příspěvky: