Jak dlouho potřebuje kvásek nakrmit?

Obsah

Jak dlouho potřebuje kvásek nakrmit?

Jak dlouho potřebuje kvásek nakrmit?

Jako každý živý tvor potřebuje čas od času nakrmit. Někdo krmí kvásek jednou za tři až pět dnů, jiný jen jednou týdně. Zkušené pekařky tvrdí, že hladový kvásek začne na povrchu vytvářet tekutinu.

Jak se pouštět do kvasového chleba?

A nemusíte se pouštět jen do kvasového chleba, zkuste francouzské bagety s atraktivními bublinami ve střídce, koláče, vánočku nebo třeba skořicové šneky . Neobejdete se bez něj ani při vaření pravého krkonošského kysela. Vyhrňte rukávy a pusťte se do toho, čeká vás 5 dní péče.

Proč je kváskový chleba šetrný k krevnímu cukru?

Kváskový chléb je také šetrný k slinivce břišní - při jeho konzumaci nedochází k tak velkému zvýšení hladiny krevního cukru jako u běžného chleba, a proto se nemusí vyplavit tolik inzulínu. Glykemický index kváskového chleba je nižší než u jiných druhů chleba (některé zdroje uvádějí GI 68 oproti 100).

Co potřebujete k přípravě tradičního chlebového kvasu?

Na přípravu tradičního chlebového kvasu potřebujete jen vodu a mouku. Ta by měla být celozrnná. A důležité je, aby obsahovala dostatek lepku. Z mouky, jako je rýžová, kukuřičná nebo třeba pohanková, kvásek nezaložíte. Kvas z žitné mouky se hodí spíš na chleba a slané pečení, je aromatický a dodá pečivu specifickou chlebově nakyslou příchuť.

Související příspěvky: