Jak funguje jaderná elektrárna?

Obsah

Jak funguje jaderná elektrárna?

Jak funguje jaderná elektrárna?

Víte, jak funguje jaderná elektrárna? Spalováním rozdrceného uhlí v kotli vzniká teplo, které ohřívá vodu a ta se mění na páru o teplotě až 500 stupňů Celsia. Tato pára roztáčí lopatky turbíny. Turbína pohání generátor vyrábějící elektrickou energii, která je dodávána do přenosové sítě.

Jaké je schéma jaderné elektrárny?

Nejjednodušší schéma jaderné elektrárny je jednookruhové. Přímo v reaktoru se varem vody vytvoří pára, která se vede k turbíně. Zde vykoná užitečnou práci a po ochlazení v kondenzátorech se vrací zpět do reaktoru. Celý cyklus se stále opakuje.

Jak získáváme energii z jaderného reaktoru?

Když získáváme energii z uranu v jaderném reaktoru, tentokrát zachazíme s jeho jádry tak, že uspořádáváme jejich nukleony do stabilnějších kombinací. Elektrony jsou vázány v atomech elektromagnetickou coulombovskou silou a pro jejich odtržení je třeba pouze několik elektronvoltů.

Co je lehkovodní tlakový reaktor v jaderných elektrárnách?

V našich jaderných elektrárnách nalezneme lehkovodní tlakový reaktor PWR, označovaný ruskou zkratkou VVER (Vodo–Vodjanyj Energetičeskij Reaktor), proto si vysvětlíme princip fungování právě tohoto. Každá jaderná elektrárna se skládá ze tří částí: primární okruh, sekundární okruh a chladící okruh.

Související příspěvky: