Co jsou důsledky dokonalé konkurence?

Obsah

Co jsou důsledky dokonalé konkurence?

Co jsou důsledky dokonalé konkurence?

Důsledky dokonalé konkurence 1 firmy se stávají tzv. příjemci cen 2 cena nabízeného statku je prostě dána podmínkami trhu – firma musí tuto cenu akceptovat 3 v případě, že prodávající tuto cenu neakceptuje a nabízí produkt za cenu vyšší, spotřebitel zvolí jiného prodávajícího 4 individuální poptávka po produkci každého prodávajícího je na trhu dokonalé soutěže dokonale pružná More ...

Proč je na trhu práce dokonalá konkurence?

Pokud je na trhu práce dokonalá konkurence, firma přicházející na tento trh je jednou z velkého počtu firem, takže cenu práce (mzdovou sazbu) nemůže ovlivnit. To se projeví v tom, že křivku nabídky práce vnímá firma jako horizontální (za každou dodatečnou jednotku práce platí stejnou mzdovou sazbu).

Co je konkurenční trh práce?

Pro dokonale konkurenční trh práce je typická přítomnost tak velkého počtu firem poptávajících práci, že žádná z nich nemůže cenu kupované práce ovlivnit. Všechny firmy jsou cenovými příjemci a přebírají tržní cenu práce. Každá z firem může koupit jakékoliv množství práce, aniž by to ovlivnilo její cenu.

Co je dokonale konkurenční trh statků a práce?

Nejprve připomeňme hlavní aspekty dokonale konkurenčních trhů finálních statků a práce. Charakteristickým rysem dokonale konkurenčního trhu statků je postavení jakékoliv firmy jako příjemce ceny; každá z firem přebírá tržní cenu. Individuální poptávka po produkci firmy je horizontální ve výši zmíněné tržní ceny.

Související příspěvky: