Jak vznikají vzduchové hmoty?

Obsah

Jak vznikají vzduchové hmoty?

Jak vznikají vzduchové hmoty?

Vzduchové hmoty se formují vlivem určitých radiačních, cirkulačních a geografických podmínek a vzájemně se liší teplotou, vlhkostí, průzračností apod. Vzduchové hmoty vznikají nad oblastí se stejným charakterem, např. nad povrchem oceánů, nad rozlehlými částmi souše, nad ledovými poli Arktidy a Antarktidy.

Jak se třídí vzduchové hmoty?

Vzduchové hmoty se třídí také podle geografické klasifikace na arktické (vznikají od 60° do 90°), polární (od 35° do 60°), tropické (od 10° do 35°) a rovníkové (od 0° do 10°). Další dělení může být podle místa vzniku na pevninské a mořské. Mořské vzduchové hmoty jsou vlhčí v porovnání s pevninskými.

Proč mořské vzduchové hmoty mají podobné teploty vzduchu?

Mořské vzduchové hmoty mají menší roční změny teploty vzduchu, tzn. že zimní i letní mořské vzduchové hmoty mají podobné teploty – v létě jsou studenější a v zimě teplejší než pevninský vzduch.

Kde se stejná vzduchová hmota nachází na jižní polokouli?

Na jižní polokouli se stejná vzduchová hmota nazývá antarktický vzduch, vzniká a udržuje se nad antarktickými oblastmi a při vhodných meteorologických podmínkách odtud proudí do mírných zeměpisných šířek jižní polokoule.

Související příspěvky: