Co je trest smrti?

Obsah

Co je trest smrti?

Co je trest smrti?

Trest smrti, někdy označovaný jako trest nejvyšší nebo absolutní, je státem nařízené usmrcení (poprava) člověka odsouzeného za zločin, za který je možné tento trest uložit. Dodnes je možné jej ukládat v 54 zemích světa. Tradiční debaty s argumenty PRO a PROTI trestu smrti vedené u nás i v jiných státech se vede téměř výhradně pouze o těch ...

Kdy byl trest smrti zrušen?

Trest smrti byl s výjimkou let 1787 – 1795, kdy byl nakrátko zrušen císařem Josefem II., obvyklým trestem v Habsburské monarchii a také v Československu.

Proč je trest smrti nemorální?

Trest smrti je nemorální, jedná se jen o vraždu na úrovni státu, který tak klesá na úroveň odsouzeného. Logicky dovedeno do důsledku se stát v případě odnětí svobody chová jako únosce, v případě peněžitého trestu jako zloděj nebo lupič podle metody, jakou k výběru peněžitého trestu použije.

Kdo byl prvním státem, který zrušil trest smrti?

Prvním novodobým státem, který trest smrti zrušil, se stalo v roce 1786 Toskánsko za vlády pozdějšího habsburského císaře Leopolda II., z dnes existujících států zrušil trest smrti v roce 1846 americký stát Michigan, v roce 1853 Venezuela a v roce 1867 Portugalsko.

Související příspěvky: