Jaká je povaha opakovaného výrazu?

Obsah

Jaká je povaha opakovaného výrazu?

Jaká je povaha opakovaného výrazu?

 Opakovaný výraz má povahu samostatné (eliptické) výpovědi: (α) je oddělen od předcházející výpovědi koncovým intonačním předělem (přeryvem), tj. kadencí n.  antikadencí; (β) má proto vlastní větný přízvuk. Emfatického o.v.jsou schopna všechna plnovýznamová slova a výrazy rematické povahy.

Co jsou opakovací prostředky?

Opakovací (řečnické) figury Následující (i řečnické) prostředky umocňují, stimulují a podněcují čtenářovu (posluchačovu) pozornost. Říkáme jim proto sugestivní.

Co jsou opakovací figury?

Opakovací (řečnické) figury 1 anafora = nejčastější figura založená na opakování – opakování slov na začátku několika veršů nebo na začátku několika... 2 epanastrofa (palilogie) – opakování slov na konci a na začátku verše (větného celku) následujícího; díky tomu se k sobě... 3 epifora – opakování stejného slova na konci veršů či vět; opakem anafory, př. Erben: Co to máš... More ...

Co je opakování předložky?

Opakování předložky je tu zřetelným prostředkem vyjádření několikanásobnosti větného členu: Tak klíčilo, rostlo a tvrdilo se mé české vědomí, z těchto zkazek, ze sousedských besed u nás, z politických výkladů pekaře Červíčka, z německého sousedství… (Jirásek).

Související příspěvky: