Kdy měl Měsíc magnetické pole?

Obsah

Kdy měl Měsíc magnetické pole?

Kdy měl Měsíc magnetické pole?

Podle nových dat, získaných z měsíčních hornin dovezených astronauty programu Apollo, měl Měsíc magnetické pole o síle kolem 5 mikrotesla možná ještě před 1 miliardou let. Jestli to tak skutečně bylo, tak měl Měsíc magnetické pole, které stálo za řeč, mnohem déle, než se vědci domnívali.

Proč má měsíc magnetické pole?

Dnešní Měsíc má jenom velmi slabé magnetické pole. Navíc to není takové magnetické pole, jaké vytváří dynamo v jádře planety nebo v tomto případě měsíce. Nebývalo to tak ale vždy. Dřívější studie magnetismu měsíčních hornin ukázaly, že Měsíc od svého vzniku měl magnetické pole vytvářené dynamem, které fungovalo kolem 1 miliardy let.

Jak bylo magnetické pole Měsíce silnější?

Toto magnetické pole mělo intenzitu možná až 110 mikrotesla, tedy dokonce silnější, než je dnešní magnetické pole Země. Někdy v době před 3 miliardami let magnetické pole Měsíce prakticky vyhaslo.

Co je země a měsíc?

Země a Měsíc Základní charakteristika. Země Země – největší z planet zemského typu. Je jedinou planetou v celém vesmíru, o které víme, že na ní existuje život. Má dostatečně hustou atmosféru, dostatek kapalné vody v povrchových oceánech.

Související příspěvky: