Co tvoří zemina?

Obsah

Co tvoří zemina?

Co tvoří zemina?

Zeminu tvoří minerální částice (zvětralé horniny, z nichž vznikla), organická hmota (živé, mrtvé a rozložené mikroorganizmy rostlinného a živočišného původu), voda a vzduch. Organická hmota je základem humusu, určujícího úrodnost půdy. Čím vyšší je obsah humusu, tím je zemina úrodnější a kvalitnější.

Jak vybrat půdu pro pěstování rostlin?

Pro pěstování rostlin bude nejjednodušší určit si, zda máte k dispozici půdu lehkou, středně těžkou nebo těžkou. Zahrádka s písčitou zeminou se bez zúrodnění nebude hodit pro pěstování rostlin náročných na vláhu a živiny. Písčitou půdu tvoří z více jak padesáti procent částice písčité, z dvaceti procent jílovité a zbytek jsou částice hlinité.

Jak Znát typ zeminy na vaší zahradě?

Pokud byste chtěli znát přesně typ zeminy na vaší zahradě, můžete si nechat udělat půdní rozbor. Dozvíte se díky němu také obsah živin, půdní reakci a obsah nežádoucích látek. Obrátit se můžete například na některý agrochemický podnik nebo pedologickou laboratoř, poradny bývají i na vysokých zemědělských školách.

Co se stane s těžkou zeminou?

Těžkou zeminu zlehčí a dodá rostlinám potřebné živiny S jílovitou zeminou budete mít opačné starosti: jílovité částice, které ji z větší části tvoří, jsou tak malé a tak blízko u sebe, že se půda stává nepropustnou. Po dešti zůstává povrch záhonů dlouho mokrý, zem se lepí na nářadí a po vyschnutí se tvoří na povrchu škraloup.

Související příspěvky: