Proč se před ním píše čárka?

Obsah

Proč se před ním píše čárka?

Proč se před ním píše čárka?

Proto se před ním v takových případech píše čárka: Dejte si, co chcete. Lyže, co jste si vybrali, už nemáme. Nikdy nikomu neublížil, co tak říkali sousedé. Čárka se před co v pozici vztažného zájmene či spojky píše i tehdy, kdy vedlejší věta rozvíjí jen jmenný výraz: Vše, co sníte; Přání, co máte od dětství

Kdy se píše čárka?

Čárka se před co v pozici vztažného zájmene či spojky píše i tehdy, kdy vedlejší věta rozvíjí jen jmenný výraz: Vše, co sníte. Přání, co máte od dětství. Pro ty, co chtějí víc. Jestliže se tedy váš dotaz týkal věty, resp. souvětí, kde slůvko co mělo právě tento význam a funkci, pak se před ním rozhodně měla psát čárka.

Co se týče čárky před a píšeme?

Spojka a. Základní pravidlo říká, že čárka před a se nepíše, jestliže jde o slučovací poměr. Jestliže jde o spojení v jiném než slučovacím poměru, čárku před a píšeme.

Proč se píše čárka před hlavní větou?

Čárka se píše, stojí‑li zkratka před hlavní nebo vedlejší větou uvozenou spojovacím nebo vztažným výrazem vyžadujícím psaní čárky: Plány zpravidla obsahují mnoho čísel, rozpočtů atd., ale často v nich nenaleznete jasné a přesvědčivé vymezení cílů, strategie a taktiky. (Zkratka stojí před hlavní větou s ale .)

Související příspěvky: