Jaká je výška zásuvek do kuchyně?

Obsah

Jaká je výška zásuvek do kuchyně?

Jaká je výška zásuvek do kuchyně?

Normálně v bytě jsou vypínače ve výšce kliky (105-107cm) a zásuvky obvykle 40cm. Ve starších diskuzních tématech jsem si přečetl, že nějaká norma doporučuje výšku zásuvek do kuchyně 115cm. Doporučujete sladit výšku s vypínači na těch 105cm, nebo těch 115cm, nebo ještě nějakou jinou?

Jaká je doporučená výška zásuvek?

Výška zásuvek je doporučená, nikoliv předpsaná. Pokud nebude umístění zásuvek nevhodné z jiného důvodu, kvůli jiné výšce žádný normální RT protestovat nebude. Teda zřejmě kromě pana Fuksy specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.

Co se týče elektrických zařízení v umývacím prostoru?

Téma elektrických zařízeních v umývacím prostoru z ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 vypadlo a bylo přesunuto právě do této ryze české technické normy ČSN 33 2130 ed. 2. Pro požadavky na tyto instalace byla tak trochu specialita ČR, proto je lepší, když se tato tematika nachází v české technické normě a ne v normě harmonizované.

Kde jsou vypínače a zásuvky ve Staré kuchyni?

A ještě poznámka: Ve staré kuchyni máme vypínače 120cm a zásuvky těsně nad pracovní deskou (ale daleko od dřezu a sporáku). Pokud je vypínač a zásuvka vedle sebe, je zásuvka taky 120cm. (Vypínače jsou nad pracovní deskou proto, že se jimi ovládá také osvětlení pracovní desky.)

Související příspěvky: