Jaké jsou senzory teploty?

Obsah

Jaké jsou senzory teploty?

Jaké jsou senzory teploty?

Využití: pro jen úzké rozmezí měřených teplot jako jsou senzor teploty prostorů ve větracích a klimatizačních zařízeních, venkovní senzory teploty, měření teploty chladící kapaliny v automobilech apod. Typický měřící rozsah: od +60 °C do +180 °C. Mají kladný teplotní koeficient, tzn. s rostoucí teplotou roste jejich odpor.

Jaké jsou rozdíly v teplotách chladicí kapaliny?

Takto neustále v závislosti na rozdílu uvedených teplot chladicí kapalina velmi pomalu obíhá a chladí motor. Nevýhodou je poměrně velký objem chladicí kapaliny, pomalé chlazení se značnými rozdíly teplot nahoře v motoru a dole. Pro svou jednoduchost se v současnosti používá jen u menších motocyklů, kde nevadí vysoko umístěný chladič.

Co jsou nevýhody dotykových senzorů teploty?

Nevýhody: malý teplotní součinitel (tj. malá citlivost = malý výstupní signál) a pomalá reakce na změnu teploty (není vhodné pro systémy s velkou dynamikou změn teplot). Převodních charakteristika různých typů dotykových odporových senzorů teploty (vlevo) a příklad zapouzdření platinového čidla Pt100 (vpravo).

Co je teplota?

Teplota; Obecné Název, značka: Teplota, t, T Hlavní jednotka SI : kelvin: Značka hlavní jednotky SI K Rozměrový symbol Θ Dle transformace složek skalární Zařazení v soustavě SI základní

Související příspěvky: