Kde je vápník uložen v kostech?

Obsah

Kde je vápník uložen v kostech?

Kde je vápník uložen v kostech?

Vápník je uložen v kostech nejen jako jeden z kostních minerálů, který zajišťuje jejich pevnost, ale také jako zásoba v době, kdy je jeho přísun do organismu nedostatečný. Kostra dospělého člověka obsahuje cca 1 000 g vápníku, který je vystaven stálé výměně krevní cestou. Do kostí a z kostí proudí denně cca 0,5 g vápníku.

Kde jsou potraviny s vysokým obsahem vápníku?

Mezi tyto potraviny patří plody moře, listová zelenina, luštěniny, sušené ovoce, tofu a řada dalších potravin, obohacených vápníkem. Tady je 15 potravin s vysokým obsahem vápníku (a většinou se jedná o nemléčné výrobky).

Co jsou ryby bohaté na vápník?

Sardinky a losos patří mezi ryby bohaté na vápník. Jedna plechovka (92 gramů) sardinek obsahuje 35% denní doporučené dávky vápníku a stejné množství lososa obsahuje 21% denní doporučené dávky vápníku ( 14, 15 ).

Kdo je nejbohatší zdrojem vápníku?

Mezi nejbohatší zdroje vápníku patří špenát, kapusta nebo merlík bílý. Například 190 gramů kapusty obsahuje 266 mg vápníku, což je čtvrtina denní doporučené dávky ( 28 ). Bohužel nic není tak růžové jak se na první pohled zdá a řada druhů listové zeleniny je bohatým zdrojem oxalátů (šťavelanů).

Související příspěvky: