Jaké jsou průměrné a mezní příjmy v dokonalé konkurenci?

Obsah

Jaké jsou průměrné a mezní příjmy v dokonalé konkurenci?

Jaké jsou průměrné a mezní příjmy v dokonalé konkurenci?

V 7. kapitole jsme definovali a graficky znázornili celkové, průměrné a mezní příjmy (TR, AR, MR) firmy v dokonalé konkurenci. Připomeňme, že v dokonalé konkurenci jsou křivky průměrných a mezních příjmů totožné.

Co znamená konkurenční firma?

Dokonale konkurenční firma bývá někdy označována jako „price taker“, tj. jako firma přebírající cenu (tzv. cenový příjemce). Toto označení vyjadřuje skutečnost, že pro firmu je cena její produkce a cena vstupů exogenní (daná zvnějšku) – tzn. firma tyto ceny nemůže ovlivnit.

Co je dokonalá konkurence?

Dokonalá konkurence představuje v rámci teorie firmy jeden z nejstarších a nejpropracovanějších modelů tržních struktur. Tento model je vytvořen na základě následujících předpokladů: - Na každém trhu existuje velký počet kupujících a prodávajících, z nichž žádný není natolik silný, aby mohl ovlivnit cenu nebo výstup odvětví.

Jaký je význam modelu dokonalé konkurence?

Přestože tyto podmínky v reálném světě zpravidla neexistují, význam modelu dokonalé konkurence je nesporný: spočívá ve vytvoření východisek pro zkoumání tržních struktur v rámci nedokonalé konkurence. Dokonale konkurenční firma bývá někdy označována jako „price taker“, tj. jako firma přebírající cenu (tzv. cenový příjemce).

Související příspěvky: