Co se děje v podzemní vodě?

Obsah

Co se děje v podzemní vodě?

Co se děje v podzemní vodě?

Povrchová voda se vyskytuje v podobě vodních toků a nádrží. Zemská voda je v neustálém pohybu: odpařováním vznikne pára, ta vytvoří mraky, mraky zanese vítr nad pevninu, kde voda padá na Zemi v podobě deště či sněhu. Tomuto ději říkáme koloběh vody.

Jaké jsou vlastnosti podzemní vody?

Výskyt podzemní vody je vázán na horniny (štěrkopísky, štěrky, sutě, pískovce, slepence, sopečné tufy, tufity aj.), které mají schopnost vodu nejen pojmout, ale i dále ji předávat. Musí tedy obsahovat póry a pukliny větší než kapilární.

Kde se nachází podzemní voda?

V horninách s malými póry, jako jsou jíly, jílovité hlíny a jílnaté písky, se však nachází jen půdní vláha. Pohyb podzemní vody je vyvolán zejména gravitační silou a přenáší hydrostatický tlak. Při vyšším hydrostatickém tlaku se podzemní voda pohybuje póry i puklinami. Podzemní voda se může pohybovat rozličnými směry.

Co je zóna saturace podzemní vody?

Označuje se jako zóna saturace (nasycení), běžně pak zvodnělá vrstva nebo zvodeň a voda v ní se popisuje jako voda podzemní (dříve též spodní). Hranici mezi oběma zónami tvoří hladina podzemní vody. Souhrn půdní vláhy a podzemní vody je podpovrchová voda.

Související příspěvky: