Jaké jsou modely v ekonomické časové řadě?

Obsah

Jaké jsou modely v ekonomické časové řadě?

Jaké jsou modely v ekonomické časové řadě?

Začínáme od nejjednodušších modelů AR, MA až po složitější modely ARMA, ARIMA či sezónní model SARIMA. Kapitola \\u0003ñ je věnována praktickému využití Box-Jenkinsovy metody na ekonomické časové řadě. V této kapitole aplikujeme na danou řadu vhodný model, odhadneme koeficienty, ověříme správnost zvoleného modelu a určíme predikce.

Jaké jsou reálné časové řady?

V příkladech jsou využity reálné časové řady, jejich označení vychází z principu, jakým jsou označena data uložená paketem STATGRAPHICS, jméno proměnné se skládá ze dvou částí oddělených podtržítkem (např.

Jaké jsou ekonomické časové řady?

Ekonomické časové řady dále dělíme na dlouhodobé a krátkodobé. Hodnoty dlouhodobých časových řad jsou sledovány v ročních či delších časových úsecích. Hodnoty krátkodobých časových řad jsou sledovány v úsecích kratších než je jeden rok. Příkladem krátkodobých časových řad jsou časové řady čtvrtletní, měsíční, týdenní atd.

Jak získat informace pro analýzu časových řad?

Prvotní informace pro analýzu časových řad získáme ze spojnicových grafů. Jejich princip spočívá v zakreslení jednotlivých hodnot časové řady do souřadných os, na kterých jsou vyznačeny příslušné stupnice. Na osu horizontální se vynáší časová proměnná a na osu vertikální hodnoty časové řady nebo její funkce.

Související příspěvky: