Jaké doklady potřebujete k žádosti o důchod?

Obsah

Jaké doklady potřebujete k žádosti o důchod?

Jaké doklady potřebujete k žádosti o důchod?

Jaké doklady potřebujete k žádosti o důchod? Jakmile dosáhnete důchodového věku a máte splněný potřebný počet let pojištění, můžete si požádat o důchod. Dovršení důchodového věku není důvod k výpovědi, odchod do důchodu je totiž svobodným rozhodnutím každého občana.

Jak dlouho můžete odejít do důchodu?

Pokud je váš důchodový věk je nižší než 63 let a zároveň splňujete potřebnou dobu pojištění, můžete do důchodu odejít až o 3 roky dříve. Jestliže máte důchodový věk určen alespoň na 63 let, vzniká nárok na odchod do předčasného důchodu ve chvíli, kdy splníte potřebnou dobu pojištění a dosáhnete věku alespoň 60 let.

Kde je žádost o důchod?

Na místně příslušné OSSZ je sepsána žádost o důchod, která je následně zaslána k vyřízení na ČSSZ. Žadatel bude již jen čekat na kladné vyřízení jeho žádosti a pravidelné měsíční zasílání důchodu (nejjednodušší způsob je na účet).

Proč se žádost o důchod podá?

Proto si při dovršení důchodového věku většina občanů žádost o důchod podá. Samozřejmě je nutné ukončit pracovní poměr. Výši důchodu významně ovlivňuje počet let pojištění občana. Proto by si každý žadatel o důchod měl v předstihu zajistit Informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP).

Související příspěvky: