Můžeme zanedbat křivost charakteristiky diody?

Obsah

Můžeme zanedbat křivost charakteristiky diody?

Můžeme zanedbat křivost charakteristiky diody?

Pracuje-li dioda s malým signálem, jako je tomu u detektoru, nemůžeme obvykle zanedbat křivost ”kolena” charakteristiky diody; teoreticky exponenciální část charakteristiky však s dostatečnou přesností nahrazujeme Taylorovým rozvojem do kvadratického členu včetně a vyšší členy rozvoje zanedbáváme. Věnujme se nyní výkonovým usměrňovačům.

Jaké jsou diody jednocestného usměrňovače?

Schottkyho diody, mají rovněž U d ≈ 0,2V; jsou však poněkud dražší. U jednocestného usměrňovače musí tedy použitá dioda být dimenzována na střední proud, který spočítáme podle uvedeného vzorce nebo změříme přístrojem s deprézským systémem (otočná cívka).

Co je dělení diod?

Dělení diod 1 Fotodioda – dopadající světelné nebo jiné záření způsobí v oblasti přechodu P-N vytvoření dvojice elektron – kladná... 2 LED – svítivá dioda. Rekombinace v oblasti přechodu P-N při průchodu proudu v propustném směru způsobují vznik... 3 Zenerova dioda – je konstruována speciálně pro práci v závěrném směru. 4 Tunelová dioda 5 Inverzní dioda More ...

Co je usměrňovací dioda?

Usměrňovací dioda Velmi rozšířená aplikace přechodu PN je usměrňovací dioda. Je to dioda, u níž se využívá právě vlastnosti přechodu PN, že při polaritě přiloženého napětí v propustném směru proud diodou teče a v opačné polaritě je proud diodou velmi malý a často se dá zanedbat.

Související příspěvky: