Jaké jsou způsoby léčby diabetické nohy?

Obsah

Jaké jsou způsoby léčby diabetické nohy?

Jaké jsou způsoby léčby diabetické nohy?

Léčba diabetické nohy závisí na závažnosti příznaků. Obecně se používají konzervativní (neoperační) a operační (chirurgické) způsoby léčby. Lékaři se obecně vždy snaží diabetickou nohou léčit konzervativně a teprve pokud konzervativní léčba nepomáhá, přistupují k chirurgickému odstranění poškozených tkání (debridement, amputace).

Jak pečovat o nohy pro diabetiky?

Prevence poranění nohy a snížení rizika rozvoje syndromu diabetické nohy je pro diabetiky zásadní. Je proto nutné o nohy správně pečovat a dodržovat následující zásady: Každodenní prohlídka nohou: každý den si pečlivě prohlédněte nohy a sledujte, zda na nich nejsou známky poranění, otlaků, puchýřů či zda nedochází ke změně zbarvení kůže.

Co je syndrom diabetické nohy?

Syndrom diabetické nohy (SDN) je jednou z nejčastějších pozdních komplikací diabetu, který významně ovlivňuje kvalitu života pacientů s diabetem. SDN je dle WHO definován jako infekce, ulcerace nebo destrukce hlubokých tkání nohy spojená s neurologickými abnormalitami a s různým stupněm ischemické choroby dolní končetiny (ICHDK).

Proč jsou diabetiky náchylnější k onemocnění?

Lidé s diabetem jsou náchylnější k onemocnění dolních končetin, která vznikají v důsledku dlouhodobě vysoké hladiny glukózy v krvi. Mezi hlavní problémy, které diabetiky postihují patří diabetická neuropatie a ischemická choroba dolní končetiny.

Související příspěvky: