Co je tajemství lilie?

Obsah

Co je tajemství lilie?

Co je tajemství lilie?

Tajemství lilie spočívá v její symbolice. V křesťanském světě je bílá lilie znakem čistoty a nevinnosti, proto je květinou Panny Marie. Některé starověké kultury jí však přisuzovaly i jiné významy. Nejstarší zobrazení lilií je staré 3600 let. Dochovalo se na mínójské fresce v Knossu, na níž je zachycen Ariadnin trůn zdobený liliemi.

Co se týká lilii?

Křesťanská Evropa však v lilii jako symbolu čistoty vnímala i odvrácenou stranu této ctnosti. Ve snáři se dočteme, že lilii viděti znamená platonickou lásku, lilii trhati znamená ztracené panenství a viděti bílou lilii předznamenává, že bude nařčena nevinná dívka.

Kde se lilie objevila v Novém světě?

V Egyptě, Řecku a Římě byla lilie naopak symbolem plodnosti, naděje a budoucnosti. Proto se uplatnila v kultech ženských božstev a stala se atributem bohyní Hery a Artemis. Je zajímavé, avšak nikoli překvapivé, že stejně tak pro první přistěhovalce v Novém světě lilie znamenala naději.

Kde je nejstarší zobrazení lilií?

Nejstarší zobrazení lilií je staré 3600 let. Dochovalo se na mínójské fresce v Knossu, na níž je zachycen Ariadnin trůn zdobený liliemi. Jiné starověké vyobrazení bylo nalezeno na pečetním válečku ze 3. stol. př. n. l. Je na něm sumerský vládce Gudea z Lagaše, jemuž přivádějí manželku.

Související příspěvky: