Co jsou podstatná jména množného čísla?

Obsah

Co jsou podstatná jména množného čísla?

Co jsou podstatná jména množného čísla?

Některá podstatná jména mají pouze tvar množného čísla a tímto tvarem označují jednu věc i více věcí. Například: ty Vánoce, ta kamna, ty housle, ty kalhoty... Při skloňování mají pouze koncovky množného čísla, proto u nich určíme vždy číslo množné. Taková podstatná jména se nazývají pomnožná.

Co je podstatné jméno?

Podstatné jméno pojmenovává základní věci a skutečnosti, které nás obklopují v běžném životě, ale i např. duševní stavy (láska, nenávist, zloba). Podstatné jméno = ohebný slovní druh. Podstatná jména řadíme mezi tzv. ohebné slovní druhy(společně s přídavnými jmény, zájmeny, číslovkami a slovesy).

Co jsou podstatná jména v češtině?

Český jazyk je plný zvláštností a výjimek a podstatná jména mají také svou specialitu. Jedná se o tři skupiny podstatných jmen – jména hromadná, pomnožná a látková, která se vyznačují tím, že mluvnická kategorie čísla neodpovídá počtu dané věci (např. mluvnické číslo je množné, ale označovaná věc je pouze jedna či naopak).

Jaké jsou podstatná jména obecná?

Podstatná jména obecná a vlastní podstatná jména obecná podstatná jména vlastní Podstatná jména obecná pojmenovávají neu ... Podstatná jména vlastní označují jeden k ...

Související příspěvky: