Co je správné nošení kolenní ortézy?

Obsah

Co je správné nošení kolenní ortézy?

Co je správné nošení kolenní ortézy?

Nošení správné kolenní ortézy je v případě bolestivého zranění vazů, poškození menisků, nestability kolenního kloubu nebo dislokace čéšky velmi důležité, zajistí se tak patřičná podpora pro koleno. Kolenní ortézy poskytují stabilitu, brání hyperextenzi a redukují mediální rotaci.

Kolik byste doplácí na kolenní ortézu?

Kolenní ortézu Vám může, stejně jako všechny jiné, předepsat lékař odbornosti ortopedie, chirurgie, rehabilitace, neurologie či protetika. To, kolik budete doplácet, je však dané cenou ortézy, protože zdravotní pojišťovna má stanovené úhradové stropy pro jednotlivé typy ortéz a vše, co je nad tento úhradový strop, doplácí pacient.

Co je ohyb v koleni?

Ohyb v koleni (flexe) není jen otáčení kolem jedné osy, ale složení pohybu rotačního, valivého a posuvného. V průběhu ohnutí kolene z plného natažení se tedy jednotlivé vazy napínají a opět uvolňují.

Co je dobré pro stabilní kolenní kloub?

Dobře pracující a silné svalstvo je absolutně nezbytné pro stabilní kolenní kloub a do určité míry dokáže koleno dostatečně podržet i při úplném přetržení předního zkříženého vazu, bez kterého žije spousta lidí, aniž by měli významnější potíže či omezení.

Související příspěvky: