Kdo je nejnebezpečnější otravou?

Obsah

Kdo je nejnebezpečnější otravou?

Kdo je nejnebezpečnější otravou?

Patří k nejčastějším otravám, které mají sice nepříjemný, ale benigní (neškodný) průběh. Nejnebezpečnější druh zde představuje závojenka olovová (Entoloma sinuatum), která způsobuje snad nejkrutější otravy. Postižený má ukrutné bolesti břicha doprovázené zvracením, průjmy a jinými nepříjemnými stavy.

Jaké otravy způsobují otravy?

Na této stránce jsme se houbařům snažili přiblížit, jak vlastně otravy dělíme, jaké druhy hub zahrnují konkrétní typy otrav a jak se projevují. Mezi nejzávažnější patří otravy s termostabilními toxiny, což značí, že způsobují otravu i po důkladném tepelném zpracování hub.

Jak se projevuje otrava?

Otrava se začíná projevovat většinou pozdě, zhruba po 8-10 hodinách od konzumace. Dostavují se bolesti břicha, průjmy, zvracení a další jiné obtíže. Tyto stavy bývají nejintenzivnější zhruba 24 hodin a dochází při nich k jiným problémům, především k celkové dehydrataci.

Jak se projevují otravy?

Otravy se projevují nepříjemnými žaludečními obtížemi, které však většinou netrvají déle jak několik hodin. Vznikají po konzumaci přemrzlých, starších, zapařených a případně špatně uskladněných hub. Takovéto houby bývají napadené různými mikroorganismy a může se v nich vytvořit i velmi nebezpečný botulotoxin.

Související příspěvky: