Kde lze vyměnit bankovky a mince?

Obsah

Kde lze vyměnit bankovky a mince?

Kde lze vyměnit bankovky a mince?

V současné době lze na pobočkách České národní banky vyměnit tyto neplatné bankovky a mince: bankovka 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 5000 Kč z roku 1993 do odvolání. Každý může odmítnout přijmout bankovky a mince, u kterých existuje podezření, že jsou padělané nebo pozměněné (tzv. podezřelé bankovky).

Kdo je povinen přijmout bankovky a mince?

České bankovky a mince je povinen přijmout každý bez omezení, kromě: bankovek a mincí prohlášených Českou národní bankou za neplatné (např. papírové padesátikoruny, padesátihaléře), více než 50 ks mincí najednou (ty musí přijmout pouze banky a Česká národní banka, ale bývá to za poplatek).

Jaká je osoba, která zadržela bankovky nebo mince?

Jakákoli právnická osoba, provozovatel kasina nebo směnárník, pokud má podezření, že bankovky nebo mince jsou podezřelé, je zadrží (bez náhrady), předá je České národní bance a identifikuje osobu, která je měla u sebe. Této osobě vystaví potvrzení o zadržení podezřelých bankovek a/nebo mincí, její kopii předá České národní bance a Policii ČR.

Kdo vystaví potvrzení o zadržení bankovek a mincí?

Této osobě vystaví potvrzení o zadržení podezřelých bankovek a/nebo mincí, její kopii předá České národní bance a Policii ČR. Věc pak mohou dále šetřit orgány činné v trestním řízení.

Související příspěvky: