Kde se uvolňuje radon do podzemní vody?

Obsah

Kde se uvolňuje radon do podzemní vody?

Kde se uvolňuje radon do podzemní vody?

Radon se do podzemní vody uvolňuje z hornin s obsahem uranu a radia a společně s vodou se poté dostává do budov. Určité množství radonu je tedy obsaženo ve všech podzemních vodách. Primárně se jedná o stavby, které používají jako zdroj vody vlastní nebo lokální studny, nikoli veřejné řády.

Co se týká výskytu radonu v podzemní vodě?

Tento článek se věnuje především nebezpečí výskytu radonu v pitné vodě. Radon se do podzemní vody uvolňuje z hornin s obsahem uranu a radia a společně s vodou se poté dostává do budov. Určité množství radonu je tedy obsaženo ve všech podzemních vodách.

Jaká je voda s obsahem radonu?

Podzemní voda vykazuje objemovou aktivitu radonu zpravidla v rozmezí 10–1000 Bq/l. Pro individuální zásobování by se neměla používat voda s vyšším obsahem než 1000 Bq/l, do veřejných vodovodů nesmí být dodávána voda s obsahem radonu nad 300 Bq/l.

Jaký je průměrný obsah radonu v pitné vodě?

Pro představu: odhaduje se, že voda o obsahu radonu 10 Bq/l způsobuje v průměru zvýšení dlouhodobé průměrné koncentrace radonu ve vzduchu o 1 Bq/m 3. 3 Průměrný obsah radonu v pitné vodě z podzemních zdrojů je v ČR u vody dodávané pro veřejné zásobování 14 Bq/l, u vody z domovních studní 49 Bq.

Související příspěvky: