Co jsou oleje?

Obsah

Co jsou oleje?

Co jsou oleje?

Oleje jsou od nepaměti známé jako léčebný prostředek, jako důležitá ingredience pro přípravu mnohých jídel i jako přísada do kosmetických prostředků. Vznikají lisováním semen. Nejčastěji se jedná o semena olejnatých rostlin, výjimkou však nejsou ani oleje z květů, stonků rostlin či esenciální vonné oleje, plné éterických silic.

Jaké jsou druhy potravinářských olejů?

Druhy potravinářských olejů 1 slunečnicový olej 2 dýňový olej 3 kokosový olej 4 konopný olej 5 lněný olej 6 makový olej 7 mandlový olej 8 olivový olej 9 palmový olej 10 řepkový olej 11 sezamový olej 12 sójový olej 13 arganový olej 14 spermový olej 15 bodlákový olej More ...

Co je přepálený olej?

Přepálený olej je jednou z rakovinotvorných látek. Každý olej má jiný bod zakouření, čím více má olej nasycených a mono nenasycených mastných kyselin, tím více je vůči teplu odolnější a proto se hodí k tepelné úpravě. Stolní olej – je každý olej, který je možné použít pro studenou i teplou kuchyni. Rafinované oleje – mají delší trvanlivost.

Co jsou esenciální oleje?

Esenciální. Esenciální oleje je jedno z označení pro silice, tekuté izoprenoidy rostlinných tkání. Jde o vonné látky. Své použití nalézají např. při výrobě kosmetiky, v aromaterapii nebo při aromaterapeutických masážích - například růžový olej .

Související příspěvky: