Jaká je maximální tepová frekvence při zátěži?

Obsah

Jaká je maximální tepová frekvence při zátěži?

Jaká je maximální tepová frekvence při zátěži?

Pokud je vám tedy například 45, je vaše maximální tepová frekvence při zátěži 220 – 45, což se rovná 175 tepům za minutu. Protože organizmus každého z nás reaguje na zátěž jiným způsobem, jsou cílové hodnoty tepové frekvence uváděny v poměrně širokém rozmezí.

Jak zvýšit tepovou frekvenci při cvičení?

Tepová frekvence se při cvičení a fyzické zátěži zvyšuje. Při cvičení je důležité nezatěžovat srdce nadměrně. Nicméně protože při fyzické námaze tělo potřebuje více kyslíku a živin, musí se během cvičení tepová frekvence zvýšit.

Jak se tepová frekvence vyjadřuje?

Rychlost tepové frekvence závisí na řadě faktorů, zejména na aktuální fyzické námaze a také na emočních odpovědích (například při pocitu ohrožení nebo strachu či nervozitě se tepová frekvence zvyšuje). Klidová tepová frekvence vyjadřuje počet srdečních tepů za minutu u člověka, který odpočívá a neprovádí žádnou fyzickou činnost.

Co je rozdíl mezi pulzem a tepovou frekvencí?

Rozdíl mezi tepovou frekvencí a pulzem je v tom, že tepová frekvence se týká srdce (tedy kolikrát se srdce za minutu stáhne a povolí), zatímco pulz se týká tepen (jde vlastně o vlnu, kterou stah srdce v tepnách vyvolá a kterou můžeme hmatat na některých tepnách – například na krku nebo zápěstí).

Související příspěvky: