Jaká svalová vlákna se zapojí do pohybu?

Obsah

Jaká svalová vlákna se zapojí do pohybu?

Jaká svalová vlákna se zapojí do pohybu?

O tom, jaká svalová vlákna se zapojí do pohybu, rozhoduje zejména intenzita zátěže, doba trvání a odpor, který musíme překonat. Typ I – SO (slow oxidative) pomalá oxidační „červená“ vlákna s vysokým obsahem myoglobinu, velkou oxidační kapacitou a pomalou unavitelností se uplatňují především při vytrvalostních zátěžích nižší intenzity.

Jaké jsou typy svalových vláken?

Podle uvedených kriterií rozlišujeme čtyři typy svalových vláken: 1 pomalá červená vlákna (typ I., SO, slow oxidative); 2 rychlá bílá vlákna (typ II. A, FOG, fast oxidative and glycolytic); 3 rychlá červená vlákna (typ II. B, FG, fast glycolytic), a 4 přechodná vlákna (typ III., intermediární, nediferencovaná vlákna).

Co je rychlá svalová vlákna?

Typy svalů - rychlá a pomalá svalová vlákna 1 Typ I – SO (slow oxidative) pomalá oxidační „červená“ vlákna s vysokým obsahem myoglobinu, velkou oxidační kapacitou a... 2 Typ II A – FOG (fast oxidative glycolytic) rychlá oxidační glykolytická se střední oxidační kapacitou, vysokou... 3 Typ II B – FG (fast glykolytic) rychlá glykolytická vlákna s nízkou oxidační kapacitou,... More ...

Jak se aktivují svalové vlákna?

Při svalové práci se aktivují jednotlivé typy svalových vláken podle intenzity svalové kontrakce. Při nízkých intenzitách jsou aktivována téměř výlučně pomalá vlákna. Se vzrůstající intenzitou kontrakce se postupně aktivují i rychlá oxidativní vlákna a nakonec i vlákna rychlá glykolytická.

Související příspěvky: