Jaké jsou způsoby dělení dřeva?

Obsah

Jaké jsou způsoby dělení dřeva?

Jaké jsou způsoby dělení dřeva?

Nejčastějším způsobem dělení dřeva je řezání pilovým nástrojem. Základní částí pilového nástroje je pilový zub. Jeho tvar závisí na druhu řezaného materiálu a způsobu řezání vzhledem ke směru vláken dřeva. Každý nástroj je charakterizován určitými řeznými úhly, jejichž velikost určuje geometrii nástroje .

Co je dřevo?

Dřevo je tvrdé a pórovité rostlinné pletivo (tkáň), jež tvoří kmeny, kořeny a větve stromů, keřů a dalších dřevin. Skládá se z celulózových vláken s vysokou pevností v tahu a ligninové výplně, která odolává tlaku.

Jaké jsou dřevo v tesařství?

1 smrk – měkké, ale relativně pevné a pružné dřevo, které dnes patří k nejdostupnějším a široce používaným v tesařství i... 2 jedle – dříve používané k výrobě nábytku, lodní stožáry, čluny, dnes špatně dostupné (vlivem exhalací klesl podíl v... 3 jinan – v Českých zemích se pěstuje jen krátce pro okrasné účely, širší průmyslové využití nemá, dřevo je ale měkké,... More ...

Co je oddělování dřeva od řezného nástroje?

Je to oddělování části dřeva působením řezného nástroje . Nástroj řeže materiál řeznou hranou, která se nazývá břit (ostří). Podle počtu břitů rozlišujeme nástroje. s jedním břitem, tj. elementární (nůž, hoblíkové želízko, dláto apod.); Nejčastějším způsobem dělení dřeva je řezání pilovým nástrojem. Základní částí pilového nástroje je pilový zub.

Související příspěvky: