Jak vznikají Chloritany v pitné vodě?

Obsah

Jak vznikají Chloritany v pitné vodě?

Jak vznikají Chloritany v pitné vodě?

Podob- ně jako chloritany vznikají v pitné vodě při aplikaci oxidu chloričitého, ale obvykle v nižších koncentracích, takže v tomto případě stačí stanovit limit pro chloritany a tím se nepřímo „hlídá“ i obsah chlorečnanů. V menší míře mo- hou vznikat chlorečnany i při dezinfekci pitné vody ozo- nem nebo chloraminem.

Co jsou vedlejší produkty vody při chloraci vody?

Při chloraci vody vznikají většinou jako vedlejší produkty hlavně trihalogenmethany, avšak koncentrace HAA mohou být často srovnatelné a v některých případech i větší než koncentrace THM. Dlouhodobá konzumace pitné vody s vysokým obsahem HAA může mít negativní vliv na reprodukci, způsobit vývojové vady a zvýšit riziko rakoviny.

Jaký je výskyt chlorečnanů v pitné vodě?

Běžnější je výskyt chlorečnanů v pitné vodě jako vedlejšího produktu dezinfekce. Podob- ně jako chloritany vznikají v pitné vodě při aplikaci oxidu chloričitého, ale obvykle v nižších koncentracích, takže v tomto případě stačí stanovit limit pro chloritany a tím se nepřímo „hlídá“ i obsah chlorečnanů.

Co je dezinfekce pitné vody?

Zpravidla posledním krokem její úpravy, který má zásadní význam na její kvalitu, je dezinfekce. Cílem dezinfekce je hygienické zabezpečení pitné vody, tzn. především usmrcení nebo alespoň inaktivace choroboplodných zárodků, jako jsou bakterie a viry, a také prevence před jejich výskytem v pitné vodě.

Související příspěvky: