Kde se pěstují obilniny?

Obsah

Kde se pěstují obilniny?

Kde se pěstují obilniny?

Obilniny pěstují se hojně ve všech zemích, nejvíce však tam, kde průmysl je posud méně vyvinut a půda výborná, jako jsou mnohé krajiny asijské a australské, severoamerické, ruské, indické, rumunské, uherské a j. v. V Rakousku bývá obilninami oseto v průměru 56%, v Čechách 61,19% polní plochy.

Jak bylo vyvinuto pěstování obilnin?

Nejvíce vyvinuto bylo pěstování obilnin u Římanů, u nichžto věnce z obilí pokládány za vzácné vyznamenání. Žito – rež – jest nejspíše původu slovanského a bylo od Slovanů v Evropě rozšířeno. K obilninám počítáme pšenici, žito, ječmen a oves a dělíme je nyní na obilniny ozimé a jaré, podle toho, zdali je sejeme na podzim nebo z jara.

Jaké jsou druhy obilovin a jejich využití?

Druhy obilovin a jejich využití 1 Pšenice. Pšenice je celosvětově nejdůležitější obilovinou zajišťující výživu lidské populace na světě a je zároveň tou nejrozšířenější pro pekařské využití. 2 Špalda. Pšenice špalda (Triticum spelt) se v poslední době stává populární především u příznivců zdravého stravování. 3 Žito. Žito je vedle pšenice druhou nejčastěji používanou obilovinou pro výrobu mouky. Zatímco pšeničné mouky jsou jasně bílé nebo lehce nažloutlé barvy, žitné mouky charakterizuje našedlá až šedohnědá barva.

Které obiloviny jsou bezlepkové?

Které obiloviny jsou bezlepkové? Obiloviny Bílkoviny Tuky Šrob Minerální látky Oves 12,5 5,5 40 3 Pšenice 12 2 60 1,5 Ječmen 11 2 52 2 Žito 12 2 52 2 8 more rows ...

Související příspěvky: