Co jsou motory benzinové a spalovací?

Obsah

Co jsou motory benzinové a spalovací?

Co jsou motory benzinové a spalovací?

Vozidla s těmito motory brzy vytlačila vozidla na parní či plynový pohon. I ve vzduchu létala letadla poháněná benzinovými motory až do doby, kdy se objevil motor proudový. [14] Zážehové motory (motory benzinové, spalovací) jsou motory s vnitřním spalováním.

Jak se spalovací motory spalují?

Pístové spalovací motory přeměňují chemickou energii paliva na mechanickou práci. Ve válci takovéhoto motoru se spaluje směs paliva a vzduchu vhodného poměru (tzv. stechiometrický poměr), aby po zapálení rychle a podle možnosti beze zbytku shořela.

Co jsou druhy motorů?

Druhy motorů 1 Zážehové motory. Revoluci v dopravě způsobil počátkem 20. století vynález benzinového motoru. Vozidla s těmito motory brzy vytlačila vozidla na parní či plynový pohon. 2 Čtyřdobý zážehový motor. Čtyřdobý zážehový motor (neboli čtyřtaktní motor, čtyřtakt) je pístový motor, který pracuje na čtyřech pohybech pístu. 3 Dvoudobý zážehový motor. Jedná se o nejjednodušší typ motoru. Je vyžíván v některých malých autech, ale především u motocyklů.

Jak zapalovat zážehové motory?

U zážehových motorů se zápalná směs zapaluje elektrickou jiskrou vytvořenou mezi kontakty zapalovací svíčky. Nutná podmínka je, aby teplota ve válci po stlačení směsi byla nižší než teplota samozápalu. Tohoto způsobu zapalování se používá u benzinových či plynových motorů.

Související příspěvky: