Jaký je vliv teplotní délkové roztažnosti na mosty?

Obsah

Jaký je vliv teplotní délkové roztažnosti na mosty?

Jaký je vliv teplotní délkové roztažnosti na mosty?

Vliv teplotní délkové roztažnosti se musí rovněž vyrovnávat u železobetonových staveb a ocelových mostů. O tom psali noviny už v prosinci roku 1927: „Silné, ve Francii nezvyklé mrazy, trvající několik dní, staly se příčinou vážného poškození mostu přes Seinu, v samém středu Paříže.

Co je teplotní roztažnost materiálu?

Teplotní roztažnost je důsledkem růstu středních vzdáleností mezi částicemi látky vlivem jejich většího neuspořádaného pohybu. Závislost prodloužení na druhu materiálu vyjadřujeme s využitím součinitele teplotní délkové roztažnosti α.

Co je teplotní roztažnost tělesa?

Při zahřívání nebo ochlazování tělesa z pevné nebo kapalné látky dochází ke změně jeho rozměrů. Tento jev se nazývá teplotní roztažnost. U těles, která mají převažující délku, hovoříme o teplotní délkové roztažnosti. Teplotní roztažnost je důsledkem růstu středních vzdáleností mezi částicemi látky vlivem jejich většího neuspořádaného pohybu.

Co se týče délkové roztažnosti potrubí?

S ohledem na prodloužení se musí do potrubí vkládat tzv. dilatační smyčky, které zabrání zkroucení a popraskání potrubí při provozu. Vliv teplotní délkové roztažnosti se musí rovněž vyrovnávat u železobetonových staveb a ocelových mostů.

Související příspěvky: